Detailní popis
Víno se skvělé hodí ke grilované rybě, mušlím, škeblím, paelle, baccale (tresce ze smetany), kuřecímu salátu, ořechům a exotickému ovoci.
Už při samotném vyslovení odrůdy Pinot Grigio na vás dýchne italská pohostinnost, elegance a pohoda. (Poslouchá se to každopádně líp než naše Rulandské šedé, že? ;) Nejen proto je tak oblíbenou odrůdou v tuzemských italských restauracích, ale i kvůli tomu, že má v gastronomii široké uplatnění. Hodí se jako aperitiv, k předkrmům, salátům a jídlům z bílého masa a ryb. Předpokladem je ovšem fakt, že je víno dobře vychlazené...
Oproti Ryzlinkům a Sauvignonům má Pinot Grigio nespornou výhodu, kterou jistě ocení všechny osoby s citlivějším žaludkem, a sice, že nemá tak ostré kyselinky!
Italská vína burgundských odrůd mají kyselinek vždycky o něco méně než německé Ryzlinky.
Vinařství Allegrini je patrně nejslavnějším vinařstvím z italské vinařské oblasti Benátsko (Veneto). V roce 2016 bylo vinařství Allegrini vyhlášeno časopisem Gambero Rosso italským Vinařstvím roku. Rodina Allegrini vyrábí vína v oblasti Valpolicella již od 16.stol a dodnes patří mezi ikonické producenty Amarone s pravidelným hodnocením výrazně nad 90 bodů. Dnes rodina Allegrini vlastní 247 (!) hektarů na 7 krásných, rozlehlých vinicích.