22 %
V ústech víno působí velmi jemně a lehce, rozeznáte tóny zelených jablek a díky 30% přídavku odrůdy Nuragus má víno opravdu dlouhý, mandlový závěr. Suché.
V sardinském vinařství Santadi kombinují odrůdu Vermentino s další, taktéž velmi starou a málo známou, odrůdou Nuragus. V tomto víně tedy najdete 70 % odrůdy Vermentino a 30 % odrůdy Nuragus. Spojením těchto dvou odrůd vzniká velmi lehké a svěží víno, v jehož vůni odhalíte květinové tóny.
Detailní popis
Může se podávat jako aperitiv, k rybím předkrmům a k rybím hlavním chodům, nebo k bílému masu.
O VINAŘSTVÍ SANTADI:
Vinařství Santadi bylo založeno v roce 1960 jako družstvo malých vinařů. Začátkem devadesátých let si nové vedení družstva postavilo před sebe velmi ambiciózní projekt, kdy se rozhodlo vinařství zásadně zmodernizovat, soustředit se na pěstování tradičních odrůd a tím zdůraznit specifičnost velmi zajímavé oblasti Sulcis na jihu Sardínie. S tím souvisí i maximáloní důraz na kvalitu vína, jako konzultanta přizvali ke spolupráci jednoho z nejrenomovanějších italských a světových enologů Giacomo Tachis.
Dnes je Cantina Santadi jedním ze dvou nejlepších sardinských vinařství a je pojmem i v celosvětovém měřítku. Typická vína pro toto vinařství je skvostné bílé Vermentino, Nuragus, Nasco a červené Carignano.