29 %
Jasná granátová červená barva, intenzivní a elegantní květinové aroma z růží, čerstvých jahod a balsamikové nuance. Čerstvé víno, i když méně složité, ale ne méně harmonické a elegantní, s dobrou rovnováhou tříslovin a kyselosti.
Ve vinařství Franco Conterno ho vyrábí s cílem nabídnout mladší a lehčí Nebbiolo (sic! se jedná o ročník 2014), které bylo vyrobeno pouze v nerezu.
Detailní popis
Přestože se z NEBBIOLA vyrábí snad nejslavnější a nejdražší červená na světě (Barolo či Barbaresco), pěstuje se skoro jen v italském Piemontu, kde je vysázena na pouhých 3 % vinic!
Toto Nebbiolo Cascina Dandrea pochází z vinic nacházejících se mimo tyto nejprestižnější apelace, proto se nazývá jen podle oblasti Langhe Nebbiolo DOC a proto je jeho cena minimálně 5x nižší ;-) Ve vinařství Franco Conterno ho vyrábí s cílem nabídnout mladší a lehčí Nebbiolo (sic! se jedná o ročník 2014), které bylo vyrobeno pouze v nerezu. Nebbiola z prestižních apelací totiž mohou zrát až 30 let a obvykle se nepijí dříve než 10 let po sběru hroznů. Takže Cascina Dandrea ročník 2014 může být označováno jako "mladé Nebbiolo".
Toto Nebbiolo má odrůdově typickou světlejší granátově červenou barvu. Ve vůni jsou tóny malin, růže a asfaltu, v chuti spíš naleznete jahody s balsamikem. Pro chuť Nebbiola jsou též charakteristické vyšší (trpčí) tříslovinky.
Co se týká párování s jídlem, k Nebbiolu se doporučují tučnější jídla, která ho ovšem nepřerazí v intenzitě chuti. Vyzkoušejte ho ke studenému prkénku s nakrájenou salsicciou, prosciuttem a špekem. Ze sýrů si k Nebbiolu vybírejte také ty tučnější a neutrálnější, jako je brie, plnotučná feta či kozí sýr. Hodí se i k jídlům z pečené drůbeže. Je výborné ke kořenové zelenině a překvapivě dobře ladí k thajským specialitám. Pokud budete mít nějaký zajímavý párovací tip, nezapomeňte se o něj s námi podělit. Předem děkujeme!