19 %
100% Sangiovese z vynikajících viničních poloh v srdci toskánské apelace Chianti Classico. Těšte se na ovocnou chuť ostružin, zralých rajčat a lesních plodů, jenž vyvrcholí dochutí černých třešní. Kyselinka tohoto vína pak doznívá až na mandlích.
Výrazné kyselinky ho předurčují k širokospektrálnímu párování s jídlem. Nejvíc se samozřejmě hodí k italským specialitám (těstovinám a pizze) s rajčatovým základem, ale díky své kyselince vám pomůže strávit kde co, ať už se jedná o jídlo či dovolenou ;-)
Detailní popis
SANGIOVESE je nejpěstovanější odrůdou Toskánska a patří i mezi tři nejpěstovanější odrůdy v celé Itálii. Rodina Filigare na svých vinicích, které leží ve skvělých polohách v srdci slavné toskánské apelace Chianti Classico, pěstuje převážně odrůdu Sangiovese. Zajímavostí je, že skrz jejich vinice vede stará hraniční čára mezi Siennou a Florencií.
Jejich Germoglio Sangiovese, které vám dnes nabízíme, je vlastně jejich základní víno vyrobené 100 % z odrůdy Sangiovese, které pochází z hroznů z mladších vinic. Toto víno je vyrobeno převážně v betonových tancích pro zachování maximální ovocnosti a charakteru odrůdy. Vylepšují ho však špetkou staršího, v sudu odleženého Sangiovese, ze kterého jinak vyrábí Chianti Classico - své nejvyšší apelační víno.
Sečteno a podtrženo, jen málokdy se dostanete k ochutnání suroviny z vinic v apelaci Chianti Classico, ze které není vyrobeno několikanásobně dražší apelační víno, a málokdy by to bylo 100% Sangiovese, jelikož Chianti Classico se vyrábí mícháním 80+ % Sangiovese s dalšími povolenými odrůdami.
Toto Germoglio Sangiovese máme v lednici otevřené přes 3 týdny a dnes jsme jej znovu podrobili testovací degustaci, kterou prošlo na výbornou! Toto víno má odrůdově typickou slabší rubínovou barvu a příjemně výrazné kyselinky. To ho předurčuje k širokospektrálnímu párování s jídlem. Nejvíc se samozřejmě hodí k italským specialitám (těstovinám a pizze) s rajčatovým základem, ale díky své kyselince vám pomůže strávit kde co, ať už se jedná o jídlo či dovolenou ;-)
Těšte se na ovocnou chuť ostružin, zralých rajčat a lesních plodů, jenž vyvrcholí dochutí černých třešní. Kyselinka tohoto vína pak doznívá až na mandlích.