53 %
Gilgův alsaský Muscat totiž voní jako Sauvignon ze Sancerre!!! V jeho vůni se pomalu odhalují tóny zralých černorybízových bobulí, ale ne pichlavě čerstvých, spíš zpracovaných, připomíná mi to fialové bonpari.
Oproti Sauvignonu ze Sancerre však má tento Muškát hladší tělo (ano, toto je 3D vjem chutě v ústech) a působí lehčeji. Samozřejmě, že není tak minerální a zakouřený. V dalším chuťovém plánu se projevuje více zralého ovoce, které jsem identifikovala jako tóny broskvových povidel se špetkou pikantní skořice. Vyplatí se si na něj ve skleničce maličko počkat. Když je moc vychlazený, tak není tak chuťově pestrý.
Detailní popis
Protože není zvykem, ani ve Francii, natož u nás, dělat Muškát "na sucho", tedy suché, uvádí to vinař výjimečně i na etiketě. Tento muškát je prostě SEC (= suchý).
SECteno a podtrženo, má díky podtrženým hroznům a tedy včasnému sběru jen 12 % alkoholu. Proto se pije velmi lehce a proto vám ho doporučuji jako lahodného společníka do těchto mírně letních večerů. Za plného slunce si samozřejmě dejte raději Prosecco ;-)
Můžu to opět doložit na příkladu z naší domácnosti. Z otevřených pracovních lahví, které mám v lednici, zmizel nejdříve právě tento Muscat, co se maskuje za Sancerre. Voní černorybízově a chutná broskvově :-))))